Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر _ گروه فرهنگ: گزارش «یک‌هفته با کتاب» این‌هفته، ۱۰ خبری است و نکته بارزش، تعداد زیاد خبرهای مربوط به جوایز ادبی کشور است؛ از اعلام نامزدها گرفته تا اختتامیه و معرفی برگزیده‌ها تا تمدید مهلت برای شرکت.

مهم‌ترین خبر این‌هفته مربوط به یکی از موسسات زیرمجموعه معاونت فرهنگی وزارت ارشاد است که این‌هفته پس از ۲۷ سال به ایستگاه پایانی رسید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روز سه‌شنبه این‌هفته با برگزاری مراسم تکریم نیکنام حسینی‌پور، پرونده فعالیت‌های موسسه خانه کتاب که از سال ۷۲ تاسیس شده بود، بسته شد. این‌خبر را به‌عنوان، اولین خبر گزارش مرور می‌کنیم. اما در ادامه اخباری از کتابخانه ملی و جوایز ادبی کشور داریم.

جشنواره‌های داستان‌کوتاهِ خاتم و قرنطینه بی‌مرز، جشنواره شعر دانشجویی و جوایز ادبی فرشته، واو، ارغون و احمد محمود از جمله‌رویدادهایی هستند که گزارش این‌هفته، اخباری را از آن‌ها مرور می‌کنیم. این‌خبرها درباره تمدید مهلت، انتشار فراخوان، اعلام نامزدها و برگزیده‌های این‌جشنواره‌ها و جوایز هستند.

تنها خبر بین‌المللی گزارش هم مربوط به پرفروش‌شدن کتاب‌های مربوط به تبعیض نژادی در کشور آمریکاست که با توجه به ناآرامی‌های یک‌هفته پیشِ این‌کشور و کشته‌شدن جورج فلوید شاهدش هستیم.

در ادامه مشروح گزارش اخبار برگزیده حوزه کتاب و نشرِ سومین هفته خرداد ۹۹ را از نظر می‌گذرانیم؛

خداحافظی حسینی‌پور و پایان کتاب خانه کتاب

مراسم تکریم و تودیع نیکنام حسینی‌پور مدیرعامل موسسه خانه کتاب، روز سه‌شنبه این‌هفته ۲۰ خرداد در سرای کتاب این‌موسسه برگزار شد. به‌این‌ترتیب با رفتن حسینی‌پور به‌عنوان آخرین مدیرعامل موسسه خانه‌کتاب، این‌موسسه به‌علت سامان‌دهی مؤسسات زیرمجموعه معاونت امور فرهنگی وزارت ارشاد در قالب یک‌مؤسسه فراگیر، پس از ۲۷ سال به پایان راه خود رسید.

انتقال تجربیات کتابخانه ملی به کتابخانه‌های ملی لبنان

اشرف بروجردی رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران در گفتگویی که این‌هفته با جلنار عطوی سعد رئیس کتابخانه ملی لبنان داشت، ضمن تشریح فعالیت حوزه‌های کتابداری و اسناد، نسبت به تبادل تجربیات و همکاری کتابخانه‌های ملی دو کشور اعلام آمادگی کرد.

انتشار فراخوان جشنواره خاتم

فراخوان ششمین دوره جشنواره داستان کوتاه و روایت داستانی خاتم، ویژه پیامبر رحمت هم این‌هفته منتشر شد. مهلت ارسال آثار به این‌جشنواره، ۳۰ دی ۹۹ است و آئین اختتامیه و تقدیم جوایز آن اردیبهشت ۱۴۰۰ برگزار خواهد شد.

انتشار فراخوان جشنواره فرهنگی داستان کوتاه قرنطینه بی‌مرز

نخستین جشنواره فرهنگی داستان کوتاه «قرنطینه بی‌مرز» ویژه دانش آموزان ایرانی ساکن در ایران و دیگر کشورهای جهان، این‌هفته فراخوان داد. این‌جشنواره برای نخستین بار باهدف جمع آوری داستان‌های کوتاه گروه سنی (۷ تا ۱۸) دانش آموزان ایرانی در تمام جهان با موضوعات مرتبط ایام قرنطینه و اهداف دیگری چون کشف استعدادهای برتر نویسندگی و بهبود آموزش‌های زبانی و ادبی و بسط توسعه فنون و تکنیک‌های داستان نویسی برگزار می‌شود.

تمدید مهلت شرکت در جشنواره ملی شعر دانشجویی

طبق خبری که این‌هفته منتشر شد، مهلت شرکت در نخستین جشنواره ملی شعر دانشجویی تا پایان خرداد تمدید شد. اختتامیه این‌رویداد نیز ۱۰ تیر به‌صورت مجازی برگزار خواهد شد.

معرفی داوران جایزه ادبی فرشته

داوران جایزه ادبی فرشته که امسال، ششمین دوره خود را پشت سر می‌گذارد، روز دوشنبه ۱۹ خرداد معرفی شدند. طبق خبری که در این‌باره منتشر شد، علی خدایی، ناهید طباطبایی و عالیه عطایی به‌عنوان اعضای هیات داوران این‌دوره جایزه مذکور انتخاب شدند. همچنین حسن محمودی، مهدی افروزمنش و کاوه فولادی‌نسب به‌عنوان اعضای هیات انتخاب این‌جایزه فرشته معرفی شدند.

معرفی راه‌یافتگان به مرحله داوری جایزه ارغوان

طبق خبر دیگری که این‌هفته درباره جوایز ادبی منتشر شد، هیئت انتخاب سومین دوره جایزه ارغوان، اسامی داستان‌های راه‌یافته به مرحله داوری این‌جایزه را منتشر کرد. به‌این‌ترتیب اعضای این‌هیئت انتخاب با بررسی ۶۰۰ داستان، اسامی ۳۰ اثر راه‌یافته به مرحله داوری را اعلام کردند.

معرفی نامزدهای بخش رمان جایزه احمد محمود

نامزدهای سومین دوره جایزه ادبی احمد محمود در بخش رمان روز سه‌شنبه این‌هفته معرفی شدند. سومین دوره این‌جایزه که بنا بود زمستان گذشته برگزار شود، به‌دلیل وقایع متعدد و سپس همه‌گیری ویروس کرونا به تعویق افتاده است.

معرفی بهترین رمان متفاوت سال ۹۷

هیئت داوران جایزه ادبی واو هم این‌هفته رمان «تراتوم» نوشته رویا دستغیب را به‌عنوان برگزیده شانزدهمین دوره خود معرفی کرد. همچنین نشر افق برای چاپ این رمان به عنوان بهترین ناشر رمان متفاوت سال ١٣٩٧ برگزیده شد.

پرفروش‌شدن کتاب‌های روشنگر درباره تبعیض نژادی در آمریکا

طبق اخباری که در رسانه‌هایی چون رویترز منتشر شده‌اند، در هفته اخیر، با ادامه اعتراض سراسری آمریکا به سیستم خشونت سازمان‌یافته علیه سیاه‌پوستان، فروش کتاب‌هایی که در این زمینه منتشر شده‌اند، افزایش قابل توجهی یافته است.

کد خبر 4946086 صادق وفایی

منبع: مهر

کلیدواژه: کتاب خانه کتاب فراخوان جایزه ادبی خبرگزاری مهر کتاب و کتابخوانی معرفی کتاب ویروس کرونا ادبیات بازار نشر رایزنی فرهنگی تازه های نشر سالروز ارتحال امام خمینی ادبیات جهان صنایع دستی ادبیات داستانی گردشگری ترجمه کتابخانه ملی داستان کوتاه جایزه ادبی جوایز ادبی حسینی پور خانه کتاب منتشر شد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۲۵۱۲۸۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

داستانک‌هایی برای فلسفه‌ورزی کودکانه

ایسنا/اصفهان «مجموعۀ ۱۵جلدی ادب ۱» با هدف تقویت تفکر و فلسفه‌ورزی در کودکان روانه بازار نشر شد.

اگر از یُعد مخاطب‌شناسی به دنیای کتاب ایران نگاه کنیم، با نظرگاهی فراگیر اما غلط روبه‌رو می‌شویم که برای اصلاح آن باید کوشید. تصوری اشتباه در بین اکثریت جامعۀ کتاب‌خوان ما وجود دارد مبنی بر اینکه کتاب خوب و باکیفیت را فقط در بین ناشران تهرانی می‌توان یافت. این در حالی است که در شهرهای دیگر کشورمان نیز کتاب‌هایی شایان توجه منتشر می‌شود، همان‌طور که ممکن است در میان انتشاراتی‌های تهران نیز با کتاب‌هایی بی‌قدر و ناقابل مواجه شویم.

«مجموعۀ ۱۵جلدی ادب ۱» یکی از آن آثار غیرتهرانی است که در عرصۀ غامض و هزارتوی کتاب کودک نگاشته شده است. این مجموعه یکی از تازه‌های نشر «یار مانا» از انتشاراتی‌های اصفهان محسوب می‌شود و پدیدآورندگان آن هم خاستگاهشان به همین دیار بازمی‌گردد.

رضاعلی نوروزی، عضو هیئت‌علمی گروه علوم تربیتی دانشگاه اصفهان، نویسندۀ اول و فاطمه داوری نویسندۀ دوم این اثر به شمار می‌آید. این مجموعه در اواخر سال ۱۴۰۲ شمسی با تصویرگری فائزه تقی‌یار به جامعۀ کودکان ایرانی و البته پدر و مادرها، مربیان و مراقبان آنان تقدیم شده است. 

 این کتاب با توجه به اهمیت آموزشی‌اش در «کتابنامۀ رشد» به ثبت رسیده و رویداد ملی یارستان کودکستان نیز خواندنش را پیشنهاد داده است. این رویداد همواره سعی دارد تا کتاب‌های فاخر کودکانه را به جامعه معرفی کند. 

جذابیت بصری و اهمیت چندجلدی‌بودن

اگر جلد هر کتابی نخستین دعوتگر خواننده به دنیای آن کتاب باشد، باید گفت «مجموعۀ ۱۵جلدی ادب ۱» با آن رنگین‌کمان شاد و سرزندۀ ۱۵رنگی‌اش موفق بوده است. بدون تردید، به‌ تراکم محتوای نوشتاری بر روی جلد می‌توان انتقاد کرد. بااین‌همه، جذابیت بصری کتاب چه بر روی جلد و چه در صفحات مختلفش انکارشدنی نیست و به نظر می‌رسد، قدرت فراوانی در جلب رضایت مخاطبان اصلی‌اش، یعنی کودکان پیش از دبستان، داشته باشد.

جذابیت بصری کتاب‌های کودک صرفاً در جذب و کشش خواننده به مطالعۀ آن یا شنیدنش تأثیر ندارد. جاذبۀ تصویرگری هر کتابی می‌تواند کامل‌کنندۀ متن نوشتاری و در تقویت و تربیت بصری کودک نیز اثرگذار باشد. تربیت بصری کودک مانند هر مسئلۀ دیگری چون خوب‌شنیدن یا مهارت‌های دست‌ورزی دارای اهمیت است و نباید دست‌کم گرفت.

«مجموعۀ ۱۵جلدی ادب ۱» در کنار این ویژگی‌های ظاهری، به‌خاطر مجموعه‌بودن یا چندجلدی‌بودنش نیز درخور اعتناست. امروزه، اهمیت خرید کتاب‌های دنباله‌دار و تأثیر آن‌ها بر کتاب‌خوان‌شدن کودکان و تبدیل‌شدن فرهنگ کتاب‌خوانی به برنامۀ ثابت روزمره‌شان بر کسی پوشیده نیست. 

اگر کتاب و شخصیت‌های یک مجموعه برای کودکی جاذبه نداشته باشد، بحثش جداست، اما اگر جلد نخست یک کتابِ مجموعه‌ای تأثیر کافی و لازم را بر کودک بگذارد، دیگر پدر و مادر مجبور نیستند که مدام برای تهیۀ کتاب و خواندن یک اثر از سوی بچه‌شان به تقلا بیفتند، بلکه خود کتاب مشوق کودک است تا از جلدی به جلد دیگر سفر کند و غرق در جهان داستانی شخصیت یا شخصیت‌هایی شود که به‌راستی برایش جاذبه دارند. در اینجا می‌توان «مجموعۀ ۱۵جلدی ادب ۱» را در مقام نمونه‌ای موفق از کتاب‌های دنباله‌دار و گیرا معرفی کرد.

لذت غرقه در کشمکش‌های خرگوش کوچولو

اما محتوای این کتاب و به بیانی هر ۱۵ جلدش را می‌توان به دو بخش اصلی تقسیم کرد. بخش نخست آن داستانکی شیرین و لذت‌بخش در ۹ یا نهایتاً ۱۲صفحه است. هر دفعه شخصیت اصلی کتاب، یعنی خرگوشِ کوچولو، بازیگوش، شوقمند، کم‌تجربه و با اشتباهات کوچک و بزرگ در یک موقعیت زنده و واقعی قرار می‌گیرد. در چنین موقعیتی کودک پیش از دبستان، یعنی مخاطب اصلی کتاب، می‌تواند همدلانه به آن بنگرد و با اتفاقاتش و شخصیت اصلی‌اش هم‌ذات‌پنداری کند. گفتنی است که نثر این داستان‌ها بر اساس قواعد شکسته‌نویسی فارسی تنظیم شده‌ است. 

به‌هرروی، کودک در دریای این مجموعه نه‌تنها می‌تواند خویشتن را در جایگاه خرگوش کوچولو تصور کند و بر آموخته‌هایش برای رویارویی با مسائل زنده و جاری زندگی بیفزاد، بلکه قادر است خانواده، به‌طور مشخص مامان و بابای خود و همچنین دوستان و دیگر شخصیت‌های فرعی هر داستانک را در موقعیتی از زندگی راستین ببیند.

این مسئله کودک را با فکر و ایده و دغدغه‌های بزرگ‌ترها یا گروه‌های هم‌سالش در لایه‌های مختلف داستان آشنا می‌کند؛ در حالی که همین آشنایی ممکن است در وضعیت جاری و ساری زندگی روزمره ممکن نباشد. با توجه به موشکافی شخصیت خرگوش کوچولو در هر داستان و ترسیم آرزوها، ترس‌ها و به‌طورکلی جهان‌بینی او ‌این مسئله برای بزرگ‌ترها نیز مفید است تا بتوانند از زاویۀ این داستان‌ها دنیای کودکان را بشناسند، این شناسایی در وضعیت‌های زنده و پویای زندگی به‌هردلیلی ممکن است میسر نشود. 

 ابتدای هر داستانک از دل روابط خرگوش کوچولو با خانواده و دیگر اطرافیانش مسئله‌ای مطرح می‌شود که پیوندی نزدیک با چالش‌های روزمرۀ یک کودک دارد. پس از پشت‌سرگذاشتن رویدادها و کنش و واکنش‌های متعدد، در خاتمه به کودک نشان می‌دهد که راه گذار از کشمکش یادشده در سرآغاز داستان و به عبارتی رفع آن مسئله برای رسیدن به وضعیت مطلوب، چگونه محقق می‌شود. بنابراین، کتاب در دل فرازوفرودهای داستانی، به‌ زبانی ساده و به‌طور غیرمستقیم چگونگی مقابلۀ کودک با کشمکش‌هایش را به تصویر می‌کشد. ‌

برای نمونه، در جلد یازدهم و موسوم به «کتاب سبزک» با خرگوش کوچولویی روبه‌رو می‌شویم که شلخته و بی‌نظم است. به‌خاطر این موضوع، هم خودش و هم دوروبری‌هایش با مشکلاتی روبه‌رو شده‌اند. مثلاً پای مامان خرگوش به‌خاطر اسباب‌بازی‌های بچه‌اش که وسط اتاق ریخته است، آسیب می‌بیند. خود خرگوش کوچولو در موقعیتی ضروری نمی‌تواند کلاهش را پیدا کند و کتاب دوستش را وقتی به امانت می‌گیرد، در شلوغی و درهم‌برهمی اتاقش گم‌وگور می‌کند.

این چالش‌های پیش رو به‌مرور کودک را از این مسئله آگاه می‌کند که نظم‌داشتن و مرتب‌بودن چه اهمیتی دارد و چقدر نتایج و پیامدهای مثبتش کمک‌کننده است، البته بدون اینکه نویسندگان مستقیم به زبان بیاورند که منظم باش یا منظم‌بودن خوب است. دو داستان‌نویس فقط سرانجامِ بی‌نظمی و نظم را نشان می‌دهند. اما این پایان داستان نیست.

تقویت تفکر و نهادینه‌شدن تعلیم و تربیت

پس از آمدن داستانکی در نیمۀ اول کتاب، به بخش دوم آن یعنی تمرین‌ها وارد می‌شویم. این تمرین‌ها و بازی‌ها تعدادشان بین ۱۰ تا ۱۱ مورد است. و مخصوص اجرای دو نفرۀ کودک و یکی از والدین یا خانوادگی و برای خانه طراحی شده‌اند. هرچند بر اساس یک فهرست راهنما که خود نویسندگان در کتاب ارائه کرده‌اند، می‌توان در هر تمرین یا بازی تغییراتی ایجاد کرد تا در محیط‌هایی دیگر مانند، مهدهای کودک، پیش‌دبستانی‌ها، خانه‌های بازی و... اجرایی باشند. 

اهمیت بخش دوم کتاب این است که از طریق طرح یک پرسش یا پیشنهاد یک بازی و تمرین‌های دیگر، هدف مهمی که در قسمت اول و به‌صورت داستانی بیان شده بود، اکنون چند دفعه و از راه‌ها و جنبه‌های مختلف از نو خودنمایی می‌کند. این تمرین‌ها گاهی بسیار ساده‌اند و از طریق پرسش و پاسخ بین والدین و کودک رخ می‌دهند.

اما گاهی از نظر فکری و قوۀ خیال‌پردازی به قلمرویی پیچیده‌تر وارد می‌شوند و گاهی برای اجرایشان به برخی از ابزارها نیاز است. بدیهی است که این تمرین‌ها از ساده به دشوار ذکر شده‌اند و همگی در حد توان کودکان پیش‌دبستانی هستند. اهمیت اساسی این تمرین‌ها آن است که یک ویژگی مثبت را را در ذهن کودک نهادینه می‌کنند و همین سبب می‌شود که انتظار ظهور و بروزش را در عمل وی هم داشته باشیم. در جلد یازدهمی که ذکر شد، «نظم‌داشتن» همان ویژگی مهم و ارزشمند است.

قسمت تمرینی «مجموعۀ ۱۵جلدی ادب ۱» خواننده را بیش از بخش نخست به تفکر وامی‌دارد و به قلب ماجراها می‌برد. این تمرین‌ها گاهی با تحرک نیز همراه هستند که می‌تواند جنبۀ مثبت دیگری از بخش دوم کتاب باشد. این قسمت موقعیت خوبی فراهم می‌آورد که مادر و پدر یا دیگر نزدیکان کودک وقتشان را در کنار هم بگذارنند. 

شکی نیست که اجرای آن‌ها در محیط‌هایی مانند پیش‌دبستانی بر افزایش مهارت‌های کودک در جمع و کارهای گروهی خواهد افزود. این تمرین‌ها از این جنبه نیز که دانش‌آموزمحور یا کودک‌محور هستند، دارای اهمیت بسیار است. در دنیای امروز، همه می‌دانند که آموزش و پرورش معلم‌محور و متکی بر گفتار و سخنرانی و نصیحت راه به جایی نخواهد برد.

بر اساس ویژگی‌هایی که گذشت، باید گفت «مجموعۀ ۱۵جلدی ادب ۱» کتابی نیست که با آن کودکانمان را خواب کنیم. این ۱۵ جلد برای بیداری کودک و همچنین آگاه‌کردن والدین و دیگر همراهان اوست. کتاب اگر از مسیری درست به کودک ارائه شود، فرصتی فراهم خواهد آورد که بازتاب تأثیرات مثبتش را باید در رفتارهای کم‌اشتباه، هوشمندانه و رو به تعالی و ترقی کودک دید. 

در پایان، اسامی این مجموعۀ ۱۵گانه به ترتیب جلد ذکر می‌شود: «خرگوش کوچولو و کفش‌های نو»، «خرگوش کوچولوی زرنگ»، «سلام خرگوش کوچولو»، «تولد برفی»، «دوست تازه»، «خرگوش کوچولو و ظرف هویج»، «عروسک خرگوش کوچولو»، «خرگوش کوچولو و آهوی دوره‌گرد»، «این یک راز است»، «خرگوش کوچولوی حواس‌پرت»، «کتاب سبزک»، «پشمالوی عصبانی»، «خرگوش پرحرف»، «درس بزرگ سبزک»، «مغازه‌ی پر از خوراکی».

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بازیگر سینما و پیشنهاد کتابی مرموز
  • معرفی فینالیست‌های والتر اسکات ۲۰۲۴
  • ۲۰ فیلم ترسناک که بر اساس داستان واقعی ساخته شدند
  • جشنواره‌ گل دلسوختگان قم در بازی‌ تشریفاتی
  • برگزاری کارگاه آموزشی داستان نویسی برای کودکان در رشت
  • حضور ۱۵۰۰ نفر در جشنواره قرآنی، فرهنگی، هنری و ادبی شهید آوینی
  • پایان جشنواره ملی "شعر کودک و نوجوان رضوی" در همدان 
  • پایان جشنواره ملی شعر کودک و نوجوان رضوی در همدان + تصویر
  • معرفی برترین‌های جشنواره نواشهر در قزوین
  • داستانک‌هایی برای فلسفه‌ورزی کودکانه